Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z selerem naciowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
sól 1 łyźeczka
drożdże suche 7 g
oliwa 1 łyżka

Sos pomidorowy

pomidory krojone z puszki 200 g
przecier pomidorowy 2-3 łyżki
oliwa 1 łyżka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cukier 1/2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka

Dodatkowo

mozzarella 1 kulka
seler naciowy 2 łodygi
ser żółty
kukurydza w puszce 5 łyżek
pieczarki 20 dag
cebula czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z selerem naciowym

Kroki postępowania

1
Ciasto: W misce wymieszać mąkę z solą i suchymi drożdżami, dodać oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiać elastyczne ciasto przez 10 min. podsypując mąką. Miskę wysmarować oliwą i przełożyć wyrobione ciasto, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po upływie 30 do 1 godz. ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę wyrabiać. Podzielić na pół i rozwałkować dwa 30-centymetrowe placki.
Krok 1 - Pizza z selerem naciowym foto
2
Sos: Rozgrzać oliwę i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. dodać posiekany czosnek, przecier, pokrojone pomidory, cukier i oregano. Gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. Sos rozsmarować na pizzach.
Krok 2 - Pizza z selerem naciowym foto
3
Dodać pokrojone i podsmażone pieczarki z cebulką, pokrojony seler, kukurydzę, starty ser żółty i mozzarellę.
Krok 3 - Pizza z selerem naciowym foto
4
Pizzę piec w 200°C przez ok. 15 minut.
Krok 4 - Pizza z selerem naciowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 24.04.2015 19:28
ciekawa....jeszcze takiej nie jadłam;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak