Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z salami, pieczarkami i serem gouda
W kubku rozkruszamy drożdże dodając cukier, 1 łyżkę mąki i letnią wodę(ok 0,5szklanki). Ucieramy i odstawiamy na około 15 minut.
W misce przesiewamy mąkę. Dodajemy oliwę, szczyptę soli oraz rozczyn drożdży(jeśli użyjemy suchych drożdży to wrzucamy do mąki)wodę w miarę potrzeby aby otrzymać elastyczne ciasto. Na blaszce(ja używam tej od piekarnika dużej) wlewamy 2 łyżki oliwy. Ciasto układamy na blaszce i rozciągamy na całość. Smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy oregano. Pieczarki myjemy i osuszamy.Układamy kilka plastrów sera, salami, umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Posypujemy kukurydzą. Pomidora myjemy i kroimy w plastry. Układamy na pizzy. Resztki plastrów sera kroimy w drobne paski i posypujemy pizzę. Nagrzewamy piekarnik na 220C. Pieczemy pizzę ok 45 minut z termoobiegiem.