Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z rukolą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2,5 szkalnki
drożdże świeże 30 gram
mleko 0,5 szklanki
olej kilka łyżek
jajko 1 sztuka
sól do smaku 1 szczypta
cukier 1 szczypta

dodatki

ketchup łagodny 1/2 szklanki
szynka 150 gram
ser żółty 200 gram
ser feta 150 gram
oliwki czarne Smak 50 gram
Kukurydza z Puszki kilka łyżek
rukola kilka garści

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z rukolą

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem szczypty cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mleka i pozostałe składniki ciasta. Wymieszać i wyrobić ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotować dodatki: Szynkę pokroić w paseczki, ser żółty zetrzeć na tarce, ser feta pokroić w kostkę, oliwki plasterki, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Ciasto rozwałkować i ułożyć na prostokątnej blaszce, posmarować ketchupem, dodać szynkę, ser feta, oliwki, kukurydzę i ser żółty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Rukolę umyć, osuszyć dodać na pizzę i wstawić do piekarnika na kilka minut. Podawać na ciepło z ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 15.03.2017 00:21
pięknie wygląda
agnieszka214 14.01.2017 15:28
poprosze kawałek mniam
RenataZ-et 14.01.2017 15:08
bardzo lubię taką pizzę
Futka 14.01.2017 13:32
Bardzo smakowita pizza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak