Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z porem, marchewką, oliwkami i fasolą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka 420 g
woda goąca 250 ml
drożdże 50 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżki

sos

koncentrat pomidorowy 3 łyżki
ketchup 3 łyżki

dodatki

ser żółty 120 g
por 70 g
marchew 70 g (obrana)
olej rzepakowy 1 łyżka
sól szczypta
cebula
oliwki czarne 20 sztuk
fasola czerwona z puszki 1/2 puszki

Porada

Tą pizzę robiłam na obiad, dlatego jest na cieście grubszym niż zwykle :) Jeśli robię ją na kolację to z tej porcji ciasta robię dwie cienkie pizze :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z porem, marchewką, oliwkami i fasolą

CIASTO:
Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy olej, sól, mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto, odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy na wysypaną delikatnie mąką stolnicę i wałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy około 20 minut do wyrośnięcia.

Fasolę osączamy na sicie. Cebulę kroimy w piórka, oliwki na pół. Marchewkę obierakiem do jarzyn kroimy w cieniutkie talarki, pora w paseczki, przekładamy do miski, mieszamy z olejem i odrobiną soli. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koncentrat mieszamy dokładnie z ketchupem.

Pizzę smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy oliwki, fasolę. Marchewkę wymieszaną z porem rozkładamy równomiernie na całej pizzy. Na samym końcu rozkładamy cebulę. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez około 30 minut.
Podajemy udekorowaną świeżym lubczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 04.05.2016 18:22
Piękna. a ja mam też pytanie z innej beczki - jakim aparartem/obiektywem robisz tak cudne zdjęcia?
Kolorowa 02.03.2016 19:56
Bardzo fajne dodatki i ślicznie się przypiekły ;)
Justi2401 02.03.2016 15:32
Pięknie wygląda, chętnie bym spróbowała :)
dollce 02.03.2016 14:07
wygląda apetycznie
Grazyna0211 02.03.2016 13:24
ciekawe połączenie
Aleksandra/Olcia 02.03.2016 12:57
z marchewką pizzy nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak