Pizza z porem, marchewką, oliwkami i fasolą

Pizza z porem, marchewką, oliwkami i fasolą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    420 g
  • woda goąca

    250 ml
  • drożdże

    50 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

sos

  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • ketchup

    3 łyżki

dodatki

  • ser żółty

    120 g
  • por

    70 g
  • marchew

    70 g (obrana)
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • cebula

  • oliwki czarne

    20 sztuk
  • fasola czerwona z puszki

    1/2 puszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pizza z porem, marchewką, oliwkami i fasolą

CIASTO:
Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy olej, sól, mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto, odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy na wysypaną delikatnie mąką stolnicę i wałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy około 20 minut do wyrośnięcia.

Fasolę osączamy na sicie. Cebulę kroimy w piórka, oliwki na pół. Marchewkę obierakiem do jarzyn kroimy w cieniutkie talarki, pora w paseczki, przekładamy do miski, mieszamy z olejem i odrobiną soli. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koncentrat mieszamy dokładnie z ketchupem.

Pizzę smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy oliwki, fasolę. Marchewkę wymieszaną z porem rozkładamy równomiernie na całej pizzy. Na samym końcu rozkładamy cebulę. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez około 30 minut.
Podajemy udekorowaną świeżym lubczykiem.
Agata B
Tą pizzę robiłam na obiad, dlatego jest na cieście grubszym niż zwykle :) Jeśli robię ją na kolację to z tej porcji ciasta robię dwie cienkie pizze :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

bartek8585 04.05.2016 18:22
Piękna. a ja mam też pytanie z innej beczki - jakim aparartem/obiektywem robisz tak cudne zdjęcia?
Kolorowa 02.03.2016 19:56
Bardzo fajne dodatki i ślicznie się przypiekły ;)
Justi2401 02.03.2016 15:32
Pięknie wygląda, chętnie bym spróbowała :)
dollce 02.03.2016 14:07
wygląda apetycznie
Grazyna0211 02.03.2016 13:24
ciekawe połączenie
Aleksandra/Olcia 02.03.2016 12:57
z marchewką pizzy nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat