Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka
420 g -
woda goąca
250 ml -
drożdże
50 g -
cukier
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka -
olej rzepakowy
2 łyżki
sos
-
koncentrat pomidorowy
3 łyżki -
ketchup
3 łyżki
dodatki
-
ser żółty
120 g -
por
70 g -
marchew
70 g (obrana) -
olej rzepakowy
1 łyżka -
sól
szczypta -
cebula
-
oliwki czarne
20 sztuk -
fasola czerwona z puszki
1/2 puszki
Przepis i sposób przygotowania Pizza z porem, marchewką, oliwkami i fasolą
Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy olej, sól, mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto, odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy na wysypaną delikatnie mąką stolnicę i wałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy około 20 minut do wyrośnięcia.
Fasolę osączamy na sicie. Cebulę kroimy w piórka, oliwki na pół. Marchewkę obierakiem do jarzyn kroimy w cieniutkie talarki, pora w paseczki, przekładamy do miski, mieszamy z olejem i odrobiną soli. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koncentrat mieszamy dokładnie z ketchupem.
Pizzę smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy oliwki, fasolę. Marchewkę wymieszaną z porem rozkładamy równomiernie na całej pizzy. Na samym końcu rozkładamy cebulę. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez około 30 minut.
Podajemy udekorowaną świeżym lubczykiem.
Tą pizzę robiłam na obiad, dlatego jest na cieście grubszym niż zwykle :) Jeśli robię ją na kolację to z tej porcji ciasta robię dwie cienkie pizze :)![]()
Komentarze (6)