Pizza z pieczarkami i wędliną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na domową, puszystą pizzę w polskim stylu z dodatkiem pieczarek i ulubionej wędliny. Najlepiej smakuje posypana dużą ilością sera. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350 gramów
  • drożdże

    50 gramów
  • woda letnia

    200 mililitrów
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    0.5 łyżeczki
  • pieczarki

    500 gramów
  • masło do smażenia pieczarek

    1 łyżka
  • wędlina

    200 gramów
  • Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat

    do smaku
  • ketchup

    100 mililitrów
  • ser żółty

    200 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać w wodzie z cukrem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 

2. Po wyrośnięciu rozczyn dodać do mąki, dodać sól i olej. Wyrobić ciasto (można to wykonać w robocie kuchennym).

3. Ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną olejem blachę, pozostawić do wyrośnięcia.

4. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut - tak, by wierzch był lekko rumiany. W międzyczasie usmażyć pieczarki. 

5. Wyjąć z pieca, polać sosem do pizzy lub ketchupem, ułożyć wędliny w plasterkach, usmażone pieczarki posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na cieście. Całość posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec przez 10-15 minut. Pokroić na kawałki i podawać polane ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat