Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z pieczarkami i mozzarellą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
cukier 1 łyżeczka
drożdże 2 dag
olej 2 łyżki
mleko 200 ml
sól 1/2 łyżeczki
cebula 1 szt
pieczarki 10 dag
kiełbasa cienka 10-15 dag
papryka czerwona 1/4 szt
papryka zielona 1/4 szt
ketchup 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
mini kulki sera mozzarella 8-10 szt
ser żółty 5 dag
pomidorki koktajlowe 8-10 szt
pieprz do smaku
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pieczarkami i mozzarellą

Kroki postępowania

1
W rondelku rozgrzać pozostały olej, zeszklić pokrojoną cebulą. Następnie wsypać pokrojoną kiełbasę, pieczarki, paprykę, smażyć około 5 minut. Do farszu dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, przyprawić do smaku i smażyć do odparowania wody.
Krok 1 - Pizza z pieczarkami i mozzarellą foto
2
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, 2-3 łyżki ciepłego mleka, wymieszać. Następnie dodać pozostałe mleko, sól, mąkę, 2 łyżki oleju i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 25-30 minut.Ciasto rozwałkować, ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić na chwilę aby podrosło.
Krok 2 - Pizza z pieczarkami i mozzarellą foto
3
Posypać połową żółtego sera, wyłożyć farsz.
Krok 3 - Pizza z pieczarkami i mozzarellą foto
4
Wierzch posypać pozostałym żółtym serem, ułożyć pomidorki koktajlowe i serek mozzarella. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 4 - Pizza z pieczarkami i mozzarellą foto
5
Piec w temp 220 stopni około 30-35 minut. Pizzę podawać na gorąco, można ją polać ketchupem.
Krok 5 - Pizza z pieczarkami i mozzarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak