Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pesto z rukoli
Kroki postępowania
2 duże ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryczki chili + kawałeczek do przybrania
150 g rukoli
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki parmezanu - lub inny twardy ser
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki słonych prażonych orzeszków ziemnych
3 łyżki migdałów + 1 łyżka do dekoracji
5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki
sól,
Rukolę i natkę pietruszki przepłukać, osuszyć. Czosnek obrać, orzechy posiekać. Z papryczki usunąć pestki i drobno pokroić.
Rukolę, natkę, czosnek, papryczkę umieścić w misie, dodać sok z cytryny, oliwę, orzechy i ser - zmiksować blenderem na gładko.
Suszone pomidory, mozzarellę i oliwki pokroić.
Pesto połączyć z oliwą i wysmarować nim spód do pizzy. Równomiernie rozłożyć resztę składników.
Piekarnik rozgrzać wraz z blachą do temperatury 230 stopni.
Na rozgrzaną blachę położyć pizzę wraz z papierem do pieczenia. Piec od 10 do 20 minut aż ciasto się zrumieni i podpiecze od spodu.
Smacznego :)