Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z makrelą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 35 dag
olej 3 łyżki
mleko 150 ml
drożdże 3 dag
sól 1/3 łyżeczki
cukier 2/3 łyżeczki
jajko 1 do ciasta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 płaska łyżeczka
jajko do smarowania

NADZIENIE

przecier pomidorowy 2-3 łyżki gęstego
wędzona makrela 1,5 sztuki
pomidor 1 sztuka
oliwki czarne kilka
ser mozarella 80-100 gram
natka pietruszki do posypania

Porada

Danie polecam wszystkim, a zwłaszcza osobom, które zaczynają przygodę kulinarną- ciasto zawsze wychodzi, a dodatki można dowolnie komponować!

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z makrelą

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej olej, jajko, zioła i sól. Do tak przygotowanych składników wlewamy mleko z drożdżami. Zagniatamy ciasto około 10-15 minut.
Krok 1 - Pizza z makrelą foto
2
Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrasta około 50 minut.
Wyrośnięte wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Nakładamy nadzienie. Pieczemy.
Krok 2 - Pizza z makrelą foto
3
NADZIENIE:Środek wyłożonego ciasta smarujemy ketchupem.
Krok 3 - Pizza z makrelą foto
4
Makrele obieramy ze skóry i ości.
Krok 4 - Pizza z makrelą foto
5
Delikatnie rozdrobnioną w dłoniach układamy na ketchup. W dalszej kolejności wykładamy przekrojone na połowę czarne oliwki. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki pomidora. Pizzę pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180°C. Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nakładamy go na pizzę pod koniec pieczenia. Gdy ten się rozpłynie ciasto wyjmujemy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy!
Krok 5 - Pizza z makrelą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.12.2015 13:37
ciekawa pizza
ania2610 10.12.2015 11:15
świetna propozycja, coś innego
mysza75 10.12.2015 09:48
pysznie wygląda aż chce się jeść
slodkieniebo 10.12.2015 09:24
Wygląda świetnie ! :)
Ola1984 10.12.2015 06:57
Bardzo fajne dodatki i świetnie wyrośnięte ciasto.
Ada-Gaba 09.12.2015 23:17
wspaniała pizza
Konczi 09.12.2015 22:08
prezentuje się fantastycznie
SzczyptaChili 09.12.2015 21:08
Jeszcze nigdy nie piekłam pizzy z makrelą , aż jestem ciekawa smaku bo wędzoną uwielbiam :)
gusia1000 09.12.2015 20:58
Na pewno dobra.
ilka01 09.12.2015 19:56
super przepis :)
Iwusia 09.12.2015 19:40
ależ ona musi smakować wspaniale
Marta1986 09.12.2015 19:21
apetycznie wygląda
cukiereczek 09.12.2015 17:36
wspaniała pizza
MałaMi89 09.12.2015 17:33
Pizzy z rybą jakoś jeszcze nie robiłam...
Ania321 09.12.2015 17:27
Takiej jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak