Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z kurczakiem i leśnymi grzybami
Kroki postępowania
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Ja użyłam mrożonych grzybów, więc umieściłam je na durszlaku aby się rozmroziły.
Mięso odstaw na dłuższą chwilę, aby "przeszło" przyprawami.
Na patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulkę na złoty kolor.
Następnie cebulkę zdejmij, a na tym samym tłuszczu przesmaż grzyby. Grzyby należy wg uznania doprawić solą i pieprzem.
Gdy grzyby będą już dokładnie przesmażone dodaj cebulkę, dokładnie wymieszaj i jeszcze przez chwilę smaż.
Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
Mleko delikatnie podgrzej i zalej nim drożdże.
Delikatnie "zakołuj" miską.
Wierzch posyp mąką. Ponownie zakołuj miską i odstaw ją na moment, aby drożdże odrobinę podrosły.
Następnie wsyp resztę mąki, dodaj roztrzepane jajo i wlej roztopiony tłuszcz.
Miskę odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut, aby ciasto mogło wyrosnąć.
Następnie rozwałkuj je i wyłóż nim blaszki.
Ja małą blaszkę ustawiłam pod tą dużą i obie były dopieczone.