Pizza z kurczakiem i brokułem

Pizza z kurczakiem i brokułem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pizza to potrawa, którą chyba każdy przynajmniej raz w życiu jadł ;) Jej atutem jest możliwość kombinowania z ciastem i składnikami ;)
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • masło

    3 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • sól morska

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • drożdże

    50 gramów
  • miód płynny

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • brokuł

    1 sztuka
  • pierś z kurczaka

    500 gramów
  • puszka kukurydzy

    0.5 puszki
  • ser żółty

    250 gramów
  • pieczarki

    300 gramów
  • masło

    1 łyżka
  • bazylia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Pizza z kurczakiem i brokułem foto

Drożdże rozpuścić z miodem, dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka, połączyć i odczekać kilka minut. Następnie dodać pozostałą mąkę i mleko, sól morską, stopione masło i zioła, wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2 - Pizza z kurczakiem i brokułem foto
W tym czasie brokuła podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Krok 3 - Pizza z kurczakiem i brokułem foto
Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle z dodatkiem przypraw.
Krok 4 - Pizza z kurczakiem i brokułem foto
Dużą blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, mięso i umyte, skrojone pieczarki.
Krok 5 - Pizza z kurczakiem i brokułem foto
Następnie dodać kukurydzę, ser starty na dużych oczkach i brokuła.
Krok 6 - Pizza z kurczakiem i brokułem foto
Piec w temp. 150 stopni przez ok. 25-30 min.
Krok 7 - Pizza z kurczakiem i brokułem foto
Można podawać z keczupem, sosem czosnkowym lub na sosie balsamicznym o smaku figowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat