Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO
-
woda letnia
200 ml -
mąka tortowa
400 g/ok może więcej -
drożdże
1 łyżeczka -
sól
3 szczypty -
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
1 łyżeczka -
oliwa
4 łyżki
FARSZ ;
-
ser kozi
120 g -
cebula czerwona
1 szt -
oliwki zielone
6 szt/z anchois -
pieczarki
2 szt małe -
szynka hiszpańska
100 g -
chilli
4 lyżki/ sos
Sposób przygotowania
Z podanych składników zarabiamy ciasto, wyrabiamy ok 10 min by było napowietrzone i elastyczne, wałkujemy na spód tortownicy 33cm i zostawiamy aż podrośnie.
Ciasto smarujemy sosem chilii.
Kroimy kozi ser na plastry ja użyłam utwardzanego sera podpuszczkowego , układamy najpierw na cieście , następnie pokrojone oliwki, cebula i pieczarki, szynkę rwiemy dłońmi, ja kupuję takie już paczkowane ,cienkie jak listek dają dużo aromatu, a nie wiele ważą, bo to drogie szynki. Na koniec pieczemy przez 30 min w tem ja mam tylko 180st i tak piekę, jeśli macie więcej to lepiej i w tedy skróćcie czas pieczenia .
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)