Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z gruszką, szynką parmeńską i rukolą
Pizza z jesiennymi składnikami, bo gruszką, serem kozim, szynką parmeńską i orzechami włoskimi. Niezbyt popularne, ale wierz mi, przepyszne połączenie smaków. Upieczoną pizzę podawaj z rukolą i skropioną gęstym octem balsamicznym.
1. Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodać wodę i delikatnie wyrabiać ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
2. Piekarnik rozgrzać do 250stC.
3. Ciasto rozwałkować na okrągły placek lub 2 mniejsze.
Blachę do pieczenia nasmarować oliwą z oliwek, położyć ciasto.
Na wierzchu położyć plastry gruszki, szynki, pokruszyć ser.
Pokropić oliwą.
4. Piec 15 min do zrumienienia ciasta. Gdy składniki będą się przypalać zmniejszyć temperaturę i piec nieco dłużej.
5. Gotową pizzę udekorować liśćmi rukoli. Posypać orzechami.
Pokroić na 6 części i podawać:)