Pizza z grilla z piersią kurczaka

Pizza z grilla z piersią kurczaka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pizzę lubi prawie każdy, jednak nie każdy ma w domu piec do pizzy. Czy wiecie, że pizzę można zrobić też na grillu? Poniżej dowiecie się jak to zrobić.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    250 g
  • woda

    250 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • drożdże

    3 g
  • sól morska

    10 g

Składniki:

  • mozzarella

    100 g
  • sos pomidorowy

    3 łyżki
  • przyprawa do pizzy

    1 łyżka
  • rukola

  • czerwona cebula

    1 szt.
  • pomidor

    1 szt.
  • filet z kurczaka

    1 szt.

Marynata do kurczaka:

  • grill ziołowy

    1 łyżka
  • sos barbecue

    1 łyżka
  • cukier trzcinowy

    1 łyżeczka
  • woda

    100 ml
  • ketchup

    1 łyżka
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wody dodać cukier, drożdże, mąkę, olej oraz sól. Połączyć wszystkie składniki i ugniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Z wody, przyprawy do grilla, sosu BBQ, cukru, ketchupu oraz soli przygotować marynatę. Natrzeć nią filet z kurczaka i odczekać 45 minut. Następnie przygotować pozostałe składniki na pizzę i rozgrzać grill.

Blat posypać mąką. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę do pizzy. Wierzch ciasta posmarować sosem pomidorowym, dodać startą na tarce mozzarellę, plasterki pomidora oraz pokrojoną czerwoną cebulę. 

Pierś z kurczaka grillować 6 minut z każdej strony i ściągnąć z rusztu. Następnie na grillu położyć blachę z ciastem i grillować 4 minuty. Po tym czasie pizzę należy zdjąć z blachy, położyć bezpośrednio na grillu i przykryć blachą. Grillować przez 6 minut. Gotową pizzę ściągnąć z rusztu i ułożyć na niej pokrojonego w plasterki kurczaka oraz posypać rukolą.

Doradca Smaku
Zbyt długie grillowanie pizzy może sprawić, że ciasto wysuszy się i będzie twarde.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat