Przepis i sposób przygotowania na: pizza z grilla z cukinią
Najpierw przygotowujemy ciasto.
Do dużej miski przesiałam mąkę i dodałam wszystkie suche składniki. Wymieszam, dolałam oliwę i wodę. Zagniotłam ciasto, przełożyłam do robota kuchennego i miksowałam 2 minuty, ciasto musi odchodzić od pojemnika i być bardzo dobrze wyrobione. Odłożyłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie zagniatam ręcznie jeszcze raz, formuję okrągły placek i odłożyłam na spory talerz.
Dodatki przygotowałam i na osobnym talerzu.
Cukinię i pomidorki lekko grillowałam. Cebulę i czosnek pokroiłam zioła opłukałam, ser pokroiłam.
Ciasto położyłam na grillu, po około 6-8 minutach było podrumienione (trzeba pilnować, może być gotowe do przewrócenia szybciej, zależy od temperatury). Ciasto odwróciłam i zaczęłam nakładać dodatki: sos pomidorowy, cebulę, czosnek i zioła. Następnie cukinię, pomidorki i oliwki. Na końcu posypałam lekko serem. Po 3 minutach pizza była gotowa do podania. Gdyby temperatura była za niska i ser nie chciał się topić można przykryć pizzę pokrywką.