Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z fasolką, szynką i ogórkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pizza - doskonała przekąska dla całej rodziny. Doskonale smakuje z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Składniki:

Ciasto:

mąka 2 szklanki
woda 200 mililitrów
drożdże 20 gramów
cukier 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki

Dodatkowo:

ogórek kiszony 3 sztuki
pomidor 1 sztuki
szynka 10 plastrów
cebula 2 sztuki
fasolka szparagowa 200 gramów
ser żółty 100 gramów
bazylia 1.5 łyżeczki
przecier pomidorowy 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z fasolką, szynką i ogórkiem

1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól oraz oliwię. Wlewam rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto około 5 minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Cebulę kroję w piórka. Szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kroję na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w kostkę.

3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrąg i układam na blaszce. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście układam kolejno warstwy cebuli, ogórków, pomidora, szynki oraz fasolki. Całość oprószam solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch pizzy posypuję startym na tarce o dużych oczkach serem.

4. Pizzę piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak