Pizza z fasolką, szynką i ogórkiem

Pizza z fasolką, szynką i ogórkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pizza - doskonała przekąska dla całej rodziny. Doskonale smakuje z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    2 szklanki
  • woda

    200 mililitrów
  • drożdże

    20 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • ogórek kiszony

    3 sztuki
  • pomidor

    1 sztuki
  • szynka

    10 plastrów
  • cebula

    2 sztuki
  • fasolka szparagowa

    200 gramów
  • ser żółty

    100 gramów
  • bazylia

    1.5 łyżeczki
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • oliwa

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól oraz oliwię. Wlewam rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto około 5 minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Cebulę kroję w piórka. Szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kroję na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w kostkę.

3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrąg i układam na blaszce. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście układam kolejno warstwy cebuli, ogórków, pomidora, szynki oraz fasolki. Całość oprószam solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch pizzy posypuję startym na tarce o dużych oczkach serem.

4. Pizzę piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat