Pizza z eskarolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata

    2 główki eskarola
  • czosnek

    2 ząbki
  • filet z dowolnej ryby

    4 szt ANCHOIS
  • sól do smaku

  • mąka

    300 g
  • woda letnia

    160 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    15 g świeże
  • mleko

    1 łyżka +oliwa do posmarowania
  • smalec

    1 łyżka
  • kiełbasa

    1 laska biała (opcjonalnie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z eskarolą foto
Eskarolę* dokładnie oczyścić, usunąć zwiędłe liście, dokładnie wypłukać;

* zamiast eskaroli można również użyć następujące sałaty: endywia,cykoria,radicchio lub jarmuż;
Krok 2 - Pizza z eskarolą foto
Sałatę obgotować 2 minuty w osolonym wrzątku;
Krok 3 - Pizza z eskarolą foto
A następnie bardzo dobrze odcisnąć z wody;
Krok 4 - Pizza z eskarolą foto
Czosnek, kapary, fileciki anchois drobno posiekać ( fileciki i kapary najpierw opłukuję zimną wodą by pozbyć się nadmiaru soli);
Eskarolę odciśnietą z wody pokroić na grubsze części;
Krok 5 - Pizza z eskarolą foto
Czosnek,filieciki,kapary i eskarolę podsmażyć na oliwie ok. 15 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku;
Pod koniec smażenia można również dodać kawałki białej kiełbasy (opcjonalnie);
Krok 6 - Pizza z eskarolą foto
Przygotować ciasto na pizzę: drożdże rozpuścić w letniej wodzie, do wody dodać również sól i cukier, wtedy będą równomiernie rozprowadzone w cieście;
Krok 7 - Pizza z eskarolą foto
Rozpuszczone drożdże połączyć z mąką, dodać łyżkę smalcu;
Krok 8 - Pizza z eskarolą foto
a następnie przejść do ręcznego wyrabiania..
Krok 9 - Pizza z eskarolą foto
.. aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (ok.15 min). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięca;
Krok 10 - Pizza z eskarolą foto
(wyrośnietę ciasto);
Krok 11 - Pizza z eskarolą foto
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką, podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej;
Krok 12 - Pizza z eskarolą foto
Obydwie części ciasta rozwałkować na cienki placek; Wiekszą cześć za pomocą wałka przenieść do formy posmarowanej oliwą;
Krok 13 - Pizza z eskarolą foto
Placki nie muszą być idealnie okrągłe, gdyż bedą zawijane boki;
Na pierwszy placek nanieść farsz, ja daję również podsmażone kawałki baiłej kiełbasy (opcjonalnie)..
Krok 14 - Pizza z eskarolą foto
i przykrywam wcześniej smażoną eskarolą;
Krok 15 - Pizza z eskarolą foto
Farsz przykryć mniejszym plackiem i idąc w tym samym kierunku zwijać brzegi do środka;Wierzch ponakłuwać widelcem,a na środku zrobić dziurkę -tkz.kominek;
Tak przygotowaną pizzę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut "do ruszenia";
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni;
Krok 16 - Pizza z eskarolą foto
Roztrzepać 1 łyżkę oliwy i mleka, przygotować pędzelek do smarowania wierzchu;
Krok 17 - Pizza z eskarolą foto
Tuż przed włożeniem pizzy do piekarnika posmarować wierzch roztrzepanym z oliwą mlekiem;
Krok 18 - Pizza z eskarolą foto
Piec 30-40 minut ( do równomiernego zarumienienia wierzchu i boków);
Krok 19 - Pizza z eskarolą foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 04.12.2014 20:04
wygląda bardzo ciekawie :)
Alex_M 20.02.2014 10:53
rewelacja :)
caralajna 18.02.2014 15:30
oryginalna pizza, wiem, że by mi smakowała
ONY_za_kare 17.02.2014 12:21
fantastyczny pomysł :)
Łucja 17.02.2014 09:51
Wygląda rewelacyjnie! zjadłabym!
anusq18 16.02.2014 16:15
ciekawy i zapewne pyszny przepis :):)
wyattearp 16.02.2014 16:04
wygląda pysznie
Barbara13 16.02.2014 15:09
bardzo ciekawy pomysł :) zabieram przepis do siebie:)
gosia56 16.02.2014 09:37
super pomysł
adelajda 16.02.2014 07:52
wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat