Pizza z brokułem i kalarepą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    35 dag
  • drożdże

    2 dag
  • mleko

    100 ml
  • woda gazowana

    100 ml
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • przyprawy

    1 łyżeczka ( przyprawa do pizzy)
  • masło

    2 łyżki ( rozpuszczone)
  • sól

    0,5 łyżeczki

Dodatki

  • kalarepka młoda

    2 szt
  • brokuł

    1/4 szt
  • boczek parzony

    5 dag
  • parówki

    2 szt
  • pomidorki koktajlowe

    5-6 szt
  • mozzarella

    1 kulka
  • kukurydza konserwowa

    2 łyżki

sos czosnkowy

  • śmietana gęsta

    1 łyżka
  • majonez light

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z brokułem i kalarepą foto
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pizza z brokułem i kalarepą foto
Do wyrośniętego rozczynu wlać letnią wodę gazowaną, dodać rozpuszczone, ostudzone masło, sól i mąkę. Wyrabiać około 8-10 minut.
Krok 3 - Pizza z brokułem i kalarepą foto
Pod koniec do ciasta dodać przyprawę do pizzy, wymieszać.
Krok 4 - Pizza z brokułem i kalarepą foto
Następnie uformować pizzę, ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce.
Krok 5 - Pizza z brokułem i kalarepą foto
W międzyczasie przygotować sos.
Majonez wymieszać ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić do smaku, wymieszać.
Krok 6 - Pizza z brokułem i kalarepą foto
Pokrojoną w słupki obraną kalarepkę i podzielony na różyczki brokuł ugotować w osolonej wodzie.
Przygotowane ciasto posmarować sosem i wyłożyć kalarepkę z brokułem.
Krok 7 - Pizza z brokułem i kalarepą foto
Wierzch posypać osączoną kukurydzą, ułożyć pokrojony boczek, parówki, pomidorki i ser.
Krok 8 - Pizza z brokułem i kalarepą foto
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat