Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z boczniakami,cebulą i mozzarellą.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna półtorej szklanki
drożdże 2 dag
olej 5 łyżek
cukier 1 łyżeczka
sól pól łyżeczki
woda ciepła 150 ml

Nadzienie

boczniaki 25 dag
cebula 1 średnia sztuka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat według uznania

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
masło pół łyżeczki
mozzarella w kulce 12 dag

Porada

Pizzę podajemy udekorowaną dowolnym ketchupem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z boczniakami,cebulą i mozzarellą.

1.Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie,wlewamy do mąki,mieszamy ,ale nie zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Po tym czasie dodajemy sól i olej,zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
3.Grzyby oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w paseczki.Cebulę obieramy i również kroimy w paseczki.
4.Grzyby i cebulę dusimy do miękkości na oleju.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do pizzy.Studzimy.
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wykładamy do formy posmarowanej masłem o średnicy 25 cm.Ciasto nakłuwamy widelcem i nakładamy farsz.
6. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Pod koniec pieczenia na pizzy układamy ser pokrojony w plasterki i zapiekamy aż ser się roztopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 14.04.2017 07:36
Dziękuję:)
Małgorzata Pin 19.04.2015 15:10
Wygląda na dobra pizze.
Babeczka35 18.04.2015 06:53
Dziękuję:)
gusia1000 18.04.2015 00:10
Dobra pizza.
Ada-Gaba 17.04.2015 19:43
pyszna pizza
IwonaDD 17.04.2015 17:09
pychota!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak