Pizza z boczniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2,5 szkl
  • drożdże

    2,5 dag
  • mleko ciepłe

    1/2 szkl
  • woda gazowana

    1/2 szkl
  • cukier trzcinowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej z suszonych pomidorów

    3 łyżki z czosnkiem i bazylią

Pozostałe składniki

  • cebula

    1/2 szt
  • boczniaki

    15 dag
  • szynka

    5 dag
  • cukinia żółta

    1 szt ( mała)
  • cukinia

    1 szt ( zielona mała)
  • ser żółty starty

    8-10 dag
  • pomidory

    25-30 dag
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z boczniakami foto
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem i wodą gazowaną. Wsypać 2-3 łyżki mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Krok 2 - Pizza z boczniakami foto
Następnie wsypać pozostałą mąkę, dodać, sól, olej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, wyrobić ciasto.
Krok 3 - Pizza z boczniakami foto
Uformować placek na pizzę, ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pizza z boczniakami foto
W rondlu rozgrzać masło, wsypać pokrojone pomidory, podsmażyć, przetrzeć przez sito. Dodać zioła prowansalskie, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, odparować.
Krok 5 - Pizza z boczniakami foto
Szynkę i umyte boczniaki pokroić w paski, cukinię w plasterki. Na oliwie zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, wsypać boczniaki, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 6 - Pizza z boczniakami foto
Wyrośnięty placek posmarować przygotowanym przecierem, posypać żółtym serem.
Krok 7 - Pizza z boczniakami foto
Wyłożyć boczniaki, szynkę i cukinię.
Krok 8 - Pizza z boczniakami foto
Po wierzchu posypać pozostałym żółtym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut
RenataZ-et
Pizza z boczniakami z dodatkiem przecieru ze świeżych pomidorów i ziół prowansalskich jest oryginalna i bardzo smaczna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 14.11.2015 08:34
ależ kusi!!!
agnieszka214 13.11.2015 22:40
Wspaniała pizza
Ada-Gaba 13.11.2015 22:28
smaczna pizza
ada.la 13.11.2015 22:04
ciekawe nadzienie
IKrakowianka 13.11.2015 21:58
wygląda super!!
Benita 13.11.2015 20:11
fajny pomysł
Babeczka35 13.11.2015 20:08
Pyszna pizza.
adelajda 13.11.2015 19:55
O takiej jeszcze nie robiłam :)
mileneczka5 13.11.2015 18:08
smaczna pizza:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat