Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z boczkiem, szpinakiem i kukurydzą
Do połowy mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 minuty.
Mąkę przesiewamy przez sito.
Dodajemy sól, roztarte w dłoni zioła prowansalskie oraz bazylię i rozczyn drożdżowy.
Mieszamy łyżką. Wlewamy pozostałe mleko i olej. Zagniatamy energicznie elastyczne ciasto.
W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki.
Ciasto smarujemy odrobiną oleju i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy sos:
W tym czasie do koncentratu pomidorowego dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną bazylię.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dusimy pieczarki:
Pieczarki dokładnie płuczemy. Jeśli nie są bardzo młode, wskazane jest dodatkowo obrać je ze skórki.
W garnkuszku rozpuszczamy masło. Podsmażamy przez 2 minuty pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Wlewamy 2 łyżki wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostudzenia.
Wykończenie:
Ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na obsypanej odrobiną mąki stolnicy na wielkość blachy (ja przygotowałam pizzę na dużych blachach z piekarnika) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponownie odstawiamy ciasto na około 20 minut do wyrośnięcia.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym.
1/4 startego na grubych oczkach sera zostawiamy do wykończenia, a pozostałym posypujemy ciasto. Następnie rozsypujemy kolejno: podduszone pieczarki, pokrojony w cienką kostkę boczek oraz szynkę, blanszowany szpinak i odsączoną z zalewy kukurydzę.
Posypujemy pozostałym serem. Pieczemy 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na funkcji termoobieg lub przez 20-25 minut w piekarniku ustawionym na grzanie "góra- dół".