Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z boczkiem, szpinakiem i kukurydzą

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 52 dag
mleko 2% 450 ml
drożdże 3 dag
olej rzepakowy 3 łyżka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka

Sos

koncentrat pomidorowy 1 słoik
ząbki czosnku 2 sztuka
bazylia świeża 15 listki
sól do smaku
pieprz

Dodatkowo

boczek parzony 20 dag
pieczarki 50 dag
kukurydza w puszce 1 sztuka
szpinak 20 dag blanszowany
szynka 15 dag
ser żółty 35 dag
masło klarowane 1 łyżka
olej rzepakowy
sól do smaku
pieprz
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z boczkiem, szpinakiem i kukurydzą

Mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni.

Do połowy mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 minuty.

Mąkę przesiewamy przez sito.

Dodajemy sól, roztarte w dłoni zioła prowansalskie oraz bazylię i rozczyn drożdżowy.

Mieszamy łyżką. Wlewamy pozostałe mleko i olej. Zagniatamy energicznie elastyczne ciasto.

W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki.

Ciasto smarujemy odrobiną oleju i odstawiamy do wyrośnięcia.



Przygotowujemy sos:

W tym czasie do koncentratu pomidorowego dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną bazylię.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Dusimy pieczarki:

Pieczarki dokładnie płuczemy. Jeśli nie są bardzo młode, wskazane jest dodatkowo obrać je ze skórki.

W garnkuszku rozpuszczamy masło. Podsmażamy przez 2 minuty pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Wlewamy 2 łyżki wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.

Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostudzenia.



Wykończenie:

Ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na obsypanej odrobiną mąki stolnicy na wielkość blachy (ja przygotowałam pizzę na dużych blachach z piekarnika) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Ponownie odstawiamy ciasto na około 20 minut do wyrośnięcia.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym.

1/4 startego na grubych oczkach sera zostawiamy do wykończenia, a pozostałym posypujemy ciasto. Następnie rozsypujemy kolejno: podduszone pieczarki, pokrojony w cienką kostkę boczek oraz szynkę, blanszowany szpinak i odsączoną z zalewy kukurydzę.

Posypujemy pozostałym serem. Pieczemy 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na funkcji termoobieg lub przez 20-25 minut w piekarniku ustawionym na grzanie "góra- dół".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 03.06.2017 17:42
smaczny obiad
Bożena Matuszczyk 12.02.2017 23:59
Wspaniała apetyczna pizza.;)
Docherro 21.10.2016 20:38
super pomysł:)
edytazaw89@wp 07.10.2016 22:25
Pyyyychaaaa
Grazyna0211 18.12.2015 15:48
smaczna pizza
Magda60 01.10.2015 09:55
pyszna pizza
Ada-Gaba 18.09.2015 21:22
rewelacyjna pizza
Róża1 04.05.2014 19:22
już nabrałam ochoty :-) poproszę o kawałeczek:-)
Barbara13 04.05.2014 19:03
super się prezentuje i zapewne tak smakuje :)
berys18 04.05.2014 19:03
aż chce się ją zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak