Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z boczkiem, pomidorem i serem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
chrupkiego pieczywa z 100 g
mąki żytniej typ 720 100 g
mąki pszennej typ 500 300 g
mleko letnie 300 ml
soli 1 łyżeczka
cukru 1 łyżka
świeżych drożdży 30 g
Dodatki:
ostry sos pomidorowy
pomidor
PLASTRY BOCZKU
kilka łyżek kukurydzy z puszki
żółtego sera 200 g
zioła włoskie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z boczkiem, pomidorem i serem

Chrupkie pieczywo zmiksować w rozdrabniaczu. Do miski wsypać obie mąki i zmiksowane pieczywo, dodać sól i wymieszać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać mleko i olej i wymieszać. Płynne składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto. Potem lekko je oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie je wyrobić, podzielić na 3 części i każdą rozciągnąć na talerzach ceramicznych o średnicy 35 cm wysmarowanych olejem. Ciasto posmarować sosem. Pomidora umyć, pokroić na plastry i rozłożyć na przemian na cieście z boczkiem. Posypać ziołami włoskimi, solą i pieprzem cayenne. Na koniec posypać startym serem, kukurydzą i jeszcze trochę posypać przyprawami. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu pokroić i polać ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patriszja
Patriszja 21.01.2014 20:06
bardzo apetycznie wygląda ;)
Katarzyna54 21.01.2014 17:12
bardzo lubię domowa pizzę
Marlenka.S 21.01.2014 16:44
świetna pizza, domowa najlepsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak