pizza z boczkiem, pieczarkami i serem, spód z dodatkiem oregano

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1/4 szkl.
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    10 dag
  • mąka

    2 szkl.
  • sól

    1 łyżki
  • jajko

    1 szt.
  • oregano

    2 łyżeczka
  • olej

    4 łyżki
  • boczek parzony

    20 dag
  • pieczarki

    25 dag
  • ser żółty

    15 dag
  • pomidory krojone z puszki

    1 op.
  • keczup

    3 łyżeczki
  • bazylia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczkę soli, dodać 10 dag drożdży, rozetrzeć. Do miski wsypać 2 szkl.mąki, wlać zaczyn, dodać jajko, 2 łyżki oregano, 3 łyżki oleju, zagnieść ciasto, zrobić kulę, oprószyć mąką i wstawić na 20 minut do piekarnika w temp 50 stopni z termoobiegiem. Blachę z piekarnika wysmarować olejem, ciasto położyć na środku i rozwałkować równomiernie na całej blasze tworząc kwadrat, rant podnieść wyżej, wylać pomidory krojone z puszki wymieszane z keczupem pikantnym i bazylią, na nich ułozyć plasterki pokrojonych w plasterki pieczarek, lekko podduszonych, plasterki boczku, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem, piec 20 minut, po upieczeniu można polać keczupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 13.05.2011 15:42
och zjadłabym sobie taką
bejciu24 19.03.2011 20:39
pyszna
pacpaw 19.03.2011 18:59
ja na miejscu :o)
Babciagramolka 19.03.2011 16:36
Poproszę na wynos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat