Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza warzywno mięsna

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 25 gram
cukier 1 łyżeczka
woda ciepła 3/4 szklanki
oliwa 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki

Farsz

cebula biała 1
papryka czerwona 1
pieczarki 3
ser żółty 0,5 kilo
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat

Sos

ketchup pikantny 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 0,5 łyżeczki
śmietana 18 proc 2 łyżki
woda 2 łyżki

Porada

Pozostały sos do pizzy możemy wykorzystać później do posmarowania upieczonej pizzy, możemy się też pokusić o zrobienie sosu czosnkowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza warzywno mięsna

Kroki postępowania

1
Robimy rozczyn z drożdży, cukru i ciepłej wody, odstawiamy by się spieniły. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę i rozczyn, zagniatamy ciasto, jeśli jest za suche, po woli dodajemy ciepłą wodę. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 minut w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Pizza warzywno mięsna foto
2
Pieczarki obieramy i kroimy w nie za duże plastry Paprykę myjemy i kroimy w małe kwadraciki, a cebulę w plastry aby zostały nam pierścienie jak na zdjęciu.
Krok 2 - Pizza warzywno mięsna foto
3
W czasie kiedy ciasto wyrasta, robimy też sos. Mieszamy koncentrat z ketchupem, następnie dodajemy przyprawy i na końcu śmietanę i wodę.
Krok 3 - Pizza warzywno mięsna foto
4
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na wielkość dużej blachy. Smarujemy sosem i posypujemy przyprawą do pizzy. Układamy farsz, kolejno: starty ser żółty, pieczarki, papryka, cebula i plasterki polędwicy pocięte w mniejsze kawałki.
Krok 4 - Pizza warzywno mięsna foto
5
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem, na 15-20 minut.
Krok 5 - Pizza warzywno mięsna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.09.2015 11:13
na pewno wyśmienicie smakuje
Aleksandra/Olcia 25.08.2015 11:08
już od dawna mam ochotę na pizze
Margo1 24.08.2015 09:23
wygląda bardzo ładnie i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak