pizza szpinakowo-jajeczna...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • woda ciepła

    350 ml
  • drożdże świeże

    30 gram
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 łyzeczka
  • mąka pszenna typ 500

    2 szklanka
  • mąka pszenna typ 1850

    2 szklanki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki

NADZIENIE

  • szpinak świeży

    2 pęczki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sos pomidorowy

    6 łyżek/ostry
  • oregano

    2 łyżki
  • ser feta

    200 gram
  • jajko

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pizza szpinakowo-jajeczna... foto
do misy robota wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wsypać mąki, wlać olej i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10-12 minut - jeśli ciasto zbyt luźne to dosypać mąki pszennej lub gdy za zbite to dolać ciepłej wody - zostawić w misie przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia
Krok 2 - pizza szpinakowo-jajeczna... foto
blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość
Krok 3 - pizza szpinakowo-jajeczna... foto
użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano
Krok 4 - pizza szpinakowo-jajeczna... foto
wcześniej przygotować szpinak: na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać z 3 minuty, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście
Krok 5 - pizza szpinakowo-jajeczna... foto
posypać pokruszoną fetą i rozbić na wierzchu jajka tak, aby się nie rozlało żółtko
Krok 6 - pizza szpinakowo-jajeczna... foto
piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez 8-10 piec - pizza jest chrupiąca, pyszna, syta..............SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 26.06.2015 11:09
na pewno pyszna ;)
Gracer 22.06.2015 10:07
fajny przepis
Motorek 22.06.2015 07:50
fajne połączenie składników
olkaaa 22.06.2015 07:26
jeszcze takiej nie próbowałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat