Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza rodzinna

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
sos pomidorowy
ser żółty 250 g
kiełbasa
salami

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza rodzinna

Drożdże pokruszyć i posypać cukrem. Poczekać aż zrobią się płynne i posypać łyżką mąki. Poczekać, aż zaczyn zacznie pracować (o 30 min). Po tym czasie dosypujemy sól, szklankę wody ciepłej (NIE GORĄCEJ!) i dosypujemy tyle mąki, aż ciasto przestanie się kleić (do 1/2 kg). Na koniec wgniatamy łyżkę oleju (będzie łatwiej pracować na cieście). Odstawiamy na kolejne 30 min w ciepłe miejsce. Następnie wałkujemy ciasto na cienki placek i wykładamy na blachę. Czekamy jeszcze 20 min i nakłuwamy placek widelcem po całej powierzchni, żeby zbyt nie rosło. Smarujemy sosem, sypiemy starty ser i obkładamy wędliną. Wkładamy do nagrzanego pieca do 200-220 st. C na ok 20 min.

Podana porcja wystarcza na 1 dużą pizzę grubą, lub 1 duże cienkie

Podajemy z sosem pomidorowym i sosem białym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza666 19.02.2014 08:00
Niestety już zjedzona ;)
Czyki 19.02.2014 07:57
Ja też poproszę kawałeczek, tak smacznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak