Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

drożdże 30 g
mleko 3,2% 240 ml
cukier 1 łyżeczka
mąka żytnia pełnoziarnista 70 g
mąka tortowa 280 ml
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki

dodatki

kiełbasa wiejska
boczek
cebula
sos pomidorowy
ser mozarella
orzeszki ziemne
oregano

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami

Ciasto:
Mleko podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące się do dłoni ciasto. Umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut.

Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w 230 stopniach C przez około 14 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 03.02.2015 15:02
Ale bym sobie teraz taką zjadła ;)
Wacław 03.02.2015 13:06
na pewno pyszna pizza :-)
Maridka19 03.02.2015 08:32
Bardzo smaczna :)
halina17 02.02.2015 22:17
Smacznie wygląda.
caralajna 02.02.2015 21:12
domowa najlepsza ;)
Hrabina w kuchni 02.02.2015 21:10
Pewnie bardzo smaczna.
Wiktoria29 02.02.2015 21:02
mniam , zjadłabym
IKrakowianka 02.02.2015 20:44
wygląda smakowicie
Sroczka 02.02.2015 19:34
Ależ ta pizza smakowicie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak