Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza pszenno-gryczana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
mąka razowa 0,5 szkl (gryczana)
kefir 350 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 2,5 dag
olej 2 łyżki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka

Pozostałe produkty

ketchup ziołowy 3 łyżki
ser żółty starty 10 dag
ser camembert 1 opakowanie
salami 20 plasterków
pomidory suszone Smak 4-5 szt
boczek wędzony 5 dag
cebula 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza pszenno-gryczana

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Mąkę pszenną i mąkę gryczaną razem wymieszać.
Krok 1 - Pizza pszenno-gryczana foto
2
Mąki połączyć z kefirem i rozczynem drożdżowym, wyrabiać około 5 minut.
Krok 2 - Pizza pszenno-gryczana foto
3
Pod koniec wyrabiania dodać drobno posiekany czosnek niedźwiedzi.
Krok 3 - Pizza pszenno-gryczana foto
4
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pizza pszenno-gryczana foto
5
Uformować pizzę, przykryć i odłożyć na kilka minut ( duża blaszka z piekarnika)
Krok 5 - Pizza pszenno-gryczana foto
6
Następnie posmarować ketchupem, posypać odrobiną żółtego sera, ułożyć podsmażony boczek, salami i pokrojone suszone pomidory.
Krok 6 - Pizza pszenno-gryczana foto
7
Po wierzchu posypać cebulą posiekaną w piórka, resztą żółtego sera i pokrojonym serem Camembert.
Pizzę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.
Krok 7 - Pizza pszenno-gryczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 29.06.2017 16:36
ale bym zjadła kawałeczek
Justi2401 29.06.2017 12:55
Uwielbiam domową pizzę, ta wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak