Pizza pszenno-gryczana

Pizza pszenno-gryczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka razowa

    0,5 szkl (gryczana)
  • kefir

    350 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    2,5 dag
  • olej

    2 łyżki
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1 łyżka

Pozostałe produkty

  • ketchup ziołowy

    3 łyżki
  • ser żółty starty

    10 dag
  • ser camembert

    1 opakowanie
  • salami

    20 plasterków
  • pomidory suszone Smak

    4-5 szt
  • boczek wędzony

    5 dag
  • cebula

    0,5 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pizza pszenno-gryczana

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza pszenno-gryczana foto
Drożdże wymieszać z cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Mąkę pszenną i mąkę gryczaną razem wymieszać.
Krok 2 - Pizza pszenno-gryczana foto
Mąki połączyć z kefirem i rozczynem drożdżowym, wyrabiać około 5 minut.
Krok 3 - Pizza pszenno-gryczana foto
Pod koniec wyrabiania dodać drobno posiekany czosnek niedźwiedzi.
Krok 4 - Pizza pszenno-gryczana foto
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 5 - Pizza pszenno-gryczana foto
Uformować pizzę, przykryć i odłożyć na kilka minut ( duża blaszka z piekarnika)
Krok 6 - Pizza pszenno-gryczana foto
Następnie posmarować ketchupem, posypać odrobiną żółtego sera, ułożyć podsmażony boczek, salami i pokrojone suszone pomidory.
Krok 7 - Pizza pszenno-gryczana foto
Po wierzchu posypać cebulą posiekaną w piórka, resztą żółtego sera i pokrojonym serem Camembert.
Pizzę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Ewa Wojtaszko 29.06.2017 16:36
ale bym zjadła kawałeczek
Justi2401 29.06.2017 12:55
Uwielbiam domową pizzę, ta wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat