Pizza podwójnie grzybowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • drożdże świeże

    1,5 dag
  • woda letnia

    150 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • przyprawy

    1 łyżeczka mieszanka bałkańska

Dodatki

  • wędzony boczek

    10 dag
  • por

    1/4 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • boczniaki

    15 dag
  • pieczarki

    10-15 dag
  • sól i pieprz

    do smaku
  • salami

    5 dag
  • ser żółty

    8-10 dag

Sos czosnkowy

  • majonez

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza podwójnie grzybowa foto
Do mąki pokruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać wodę i wyrabiać mieszadełkami przez kilka minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, oliwę i mieszankę bałkańską. Powtórnie wyrabiać około 5-7 minut. Następnie rozwałkować, włożyć na blaszkę, pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pizza podwójnie grzybowa foto
Boczek pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na patelni, wsypać pokrojony por z cebulą, zeszklić.
Krok 3 - Pizza podwójnie grzybowa foto
Umyte pieczarki i boczniaki posiekać, połączyć z cebulą i boczkiem.
Krok 4 - Pizza podwójnie grzybowa foto
Mieszając, smażyć do odparowania wody. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 5 - Pizza podwójnie grzybowa foto
Sos:
majonez wymieszać z papryką, ziołami i zmiażdżonym czosnkiem.
Krok 6 - Pizza podwójnie grzybowa foto
Tak przygotowanym sosem posmarować wyrośnięte ciasto na pizzę.
Krok 7 - Pizza podwójnie grzybowa foto
Wyłożyć grzyby i ułożyć salami.
Krok 8 - Pizza podwójnie grzybowa foto
Posypać startym żółtym serem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć blaszkę z pizzą, piec około 12-13 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 02.07.2017 10:03
pizza na bogato
katarzynka455 30.06.2017 22:19
bardzo smaczna i do tego domowa więc najlepsza:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat