Pizza No Waste

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Tym razem pokażemy Wam rozwiązanie dosyć banalne, na wykorzystanie „resztek” obiadu. Zostało nam kilka kotletów mielonych, pokrojone ogórki, więc nie zawahaliśmy się ich użyć.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    2 szklanki
  • drożdże świeże

    20 gramów
  • woda ciepła

    0.75 szklanki

Sos:

  • śmietana

    2 łyżki
  • majonez

    2 łyżki
  • koperek świeży

    3 łyżki

Pozostałe:

  • kotlety

    4 sztuki
  • ogórki konserwowe

    2 sztuki
  • jajko ugotowane na twardo

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • żółty ser

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto na pizzę:
W połowie wody rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże oraz pozostałą wodę, oliwę i szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min. w ciepłym miejscu i rozwałkowujemy do wielkości blaszki do pieczenia lub kamienia.

Kotlety kroimy na kawałki.
Pomidory kroimy na „półplasterki”.
Ogórki kroimy na plasterki.
Jajko kroimy na plasterki.
Majonez i śmietanę mieszamy z posiekanym koperkiem, smarujemy wierzch pizzy.
Na wierzch układamy kotlety, ogórki i pomidory. Zapiekamy w 200°C przez 15 min, następnie wyjmujemy posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 10 min.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy kotlety mielone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 11.02.2019 10:53
Fajny pomysł na wykorzystanie wszystkiego co nam zalega w lodowce,efekt końcowy zadowalający.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat