Pizza neapolitańska z salami – pizza napoletana con salami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • salami

    10 dag
  • ser mozarella

    15 dag
  • masło

    5 dag
  • sól

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto przygotować według przepisu na pizzę Margheritę.

Jajka i salami pokroić w kostkę, ser w plasterki. Formę do pieczenia średnicy 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć połową ciast. Jajka, salami i ser ułożyć na cieście, posypać solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodać szczyptę bazylii oraz oregano. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć pizzę. Brzegi górnej i dolnej części ciasta zlepić ze sobą. Całość posypać przyprawą do pizzy. Nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stop. C. Wyjąć pizzę obracając formę, dnem do góry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 18.07.2012 19:30
wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat