Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na puszystym cieście

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
woda letnia 330 g
sól szczypta
drożdże suche 7 g
oliwa 2-4 łyżki

Dodatki do wyboru

ser żółty starty 4 garście
pomidor 2 szt
papryka czerwona 1 szt
szynka 10 plasterków
cebula 1 szt
pieczarki 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na puszystym cieście

Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Drożdże suche wsypujemy do miski ze składnikami.
Wszystko mieszamy dokładnie, aż ciasto będzie idealnie gładkie
UWAGA:
ciasto może być trochę "luźne", ale trzeba bardzo uważać z mąką, aby nie było za twarde. Dlatego najlepiej ręce smarować oliwą jak mąką.

Wyrobione ciasto chować do miski przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, ąz podwoi się objętość.
Ciasto można rozwałkować albo po prostu porozciągać je dłońmi.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, który delikatnie smarujemy oliwą aby pizza nie przywarła i się nie rwała.
Ułożyć ciasto na blasze ( na papierze do pieczenia) .
Nałożyć sos i dodatki wedle uznania ( w przepisie są moje w ilości na dwie pizze bo tyle mi wyszlo )
Piekarnik nagrzać do 220-250 stopni ponieważ pizza bardzo lubi ciepło nie bójmy się dużej temperatury.
W piekarniku pieczemy 12-18min doglądamy aby sie nie przypaliła albo włączamy termoobieg i tu pieczemy 6-8mint.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak