Pizza na puszystym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • woda letnia

    330 g
  • sól

    szczypta
  • drożdże suche

    7 g
  • oliwa

    2-4 łyżki

Dodatki do wyboru

  • ser żółty starty

    4 garście
  • pomidor

    2 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • szynka

    10 plasterków
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Drożdże suche wsypujemy do miski ze składnikami.
Wszystko mieszamy dokładnie, aż ciasto będzie idealnie gładkie
UWAGA:
ciasto może być trochę "luźne", ale trzeba bardzo uważać z mąką, aby nie było za twarde. Dlatego najlepiej ręce smarować oliwą jak mąką.

Wyrobione ciasto chować do miski przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, ąz podwoi się objętość.
Ciasto można rozwałkować albo po prostu porozciągać je dłońmi.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, który delikatnie smarujemy oliwą aby pizza nie przywarła i się nie rwała.
Ułożyć ciasto na blasze ( na papierze do pieczenia) .
Nałożyć sos i dodatki wedle uznania ( w przepisie są moje w ilości na dwie pizze bo tyle mi wyszlo )
Piekarnik nagrzać do 220-250 stopni ponieważ pizza bardzo lubi ciepło nie bójmy się dużej temperatury.
W piekarniku pieczemy 12-18min doglądamy aby sie nie przypaliła albo włączamy termoobieg i tu pieczemy 6-8mint.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat