Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na pszenno - żytnim cieście

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
świeżych drożdży 30 g
trzcinowego cukru 1 łyżka
soli morskiej 1 łyżka
mąki żytniej typ 720 150 g
mąki pszennej typ 500 350 g
mleka 3,2% 350 ml
Dodatki:
ostrego sosu pomidorowego 150 ml
blanszowanych kurek 200 g
cebula 1
masła 1 łyżka
lekko wędzonej
czerwonej papryki 1/3
Koktajlowych pomidorków 12
( gruszkowe )
bazylia świeża
kilka małych gałązek
świeżego rozmarynu
żółtego sera Gouda 150 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
zioła toskańskie do smaku
parówki 1,5 szt
olej rzepakowy 1/4 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na pszenno - żytnim cieście

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki na ciasto i obłożenie pizzy. Kurki po rozmrożeniu podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawić solą i odstawić. Do miski, w którym będzie ciasto włożyć drożdże i cukier i dokładnie wymieszać aż będzie płynna masa. Następnie wlać, olej, mleko i wymieszać. Wsypać sól, obie mąki i wyrobić ciasto. Oprószyć je w misce lekko mąką, zakryć miskę ściereczka i zostawić do lekkiego wyrośnięcia.
Krok 1 - Pizza na pszenno - żytnim cieście foto
2
Gdy ciasto wyrasta parówki, pomidorki, paprykę pokroić a ser zetrzeć na tarce. Listki bazylii i rozmarynu rozdrobnić rwąc na kawałki. Trzy talerze ceramiczne i średnicy 30 cm posmarować olejem. Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części i na każdym talerzu rozciągnąć ciasto tworząc koła.



Placki posmarować sosem.
Krok 2 - Pizza na pszenno - żytnim cieście foto
3
Następnie rozłożyć parówki, kurki z cebulą i paprykę.
Krok 3 - Pizza na pszenno - żytnim cieście foto
4
Posypać startym serem, ułożyć pomidorki, bazylię i rozmaryn i posypać wszystko przyprawami.
Krok 4 - Pizza na pszenno - żytnim cieście foto
5
Pizzę piec 15 - 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeżeli chcemy ciasto mniej przypieczone czas należy odrobinę skrócić. Pizzę podawać na gorąco, można polać ketchupem.
Krok 5 - Pizza na pszenno - żytnim cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.01.2014 18:29
Ewa jak zawsze smacznie
ssylwiaa 25.01.2014 11:47
domowe pizze są najlepsze ;)
Ania321 25.01.2014 11:38
bardzo apetyczna pizza :)
bietka 25.01.2014 11:05
musi być smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak