Pizza na pełnoziarnistym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    50 dag
  • drożdże

    3 dag
  • oliwa

    3 łyzki
  • sos słodko-kwaśny

    1 szt
  • papryka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • wędzona słonina

    15 dag
  • ogórki konserwowe

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu podrosnąć. Włączamy piekarnik do rozgrzania (kamień do pieczenia rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach). Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. Paprykę i ogórki rozdrabniamy. Słoninę kroimy w cienkie plasterki. Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy lub na blachę do pieczenia, rozsmarowujemy sos słodko kwaśmy i rozrzucamy paprykę, ogórki i cebulę, układamy plasterki mięsa. Zsuwamy na gorący kamień lub wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok 10 -15 min. Dekorujemy posiekaną rzeżuchą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorota20w 01.09.2011 12:51
dziękuję :)
Jolanta40 29.08.2011 18:57
ale apetycznie wygląda !
justyna54 10.04.2011 09:30
musi być pycha
ewasylwia 28.03.2011 17:20
lubię takie pizze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat