Pizza na maślance

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • maślanka

    400 ml
  • drożdże świeże

    3 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • siemię lniane

    3 łyżki
  • cebula podsmażona

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki

Dodatki

  • cebula

    1 szt
  • olej

    2 łyżki
  • pieczarki

    15-20 dag
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • przyprawy

    1 łyżeczka ( do pizzy)
  • kiełbasa szynkowa

    5 dag
  • mozzarella

    1 kulka
  • ser żółty starty

    2-3 dag
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza na maślance foto
Drożdże rozpuścić w cukrze.
Do mąki wlać lekko podgrzaną maślankę i rozpuszczone drożdże, wyrabiać około 5 minut..
Krok 2 - Pizza na maślance foto
Następnie dodać sól, siemię, smażoną cebulkę i oliwę. Wyrabiać przez kolejne 5 minut.
Krok 3 - Pizza na maślance foto
Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pizza na maślance foto
Nadzienie
Na oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Następnie wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać przyprawę do pizzy przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 5 - Pizza na maślance foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na deskę, przerobić, uformować pizzę. Ułożyć na blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Krok 6 - Pizza na maślance foto
Następnie posypać żółtym serem i wyłożyć przygotowany farsz.
Krok 7 - Pizza na maślance foto
Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę i ser mozzarella, oprószyć ostrą mieloną papryką.
Krok 8 - Pizza na maślance foto
Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.
IKrakowianka
Z tej porcji ciasta wychodzi pizza na dużej blaszce z piekarnika lub 2 okrągłe o średnicy 30 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 29.06.2017 11:10
Smakowity pomysł:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat