Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na grubym cieście

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gotowe ciasto na racuchy 400 ml
mąka pszenna 300 g
drożdże świeże 20 g
woda letnia 1 szk
sól 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
boczek wędzony 300 g
kiełbasa wiejska 300 g
kukurydza w puszce 2/3 puszki
pieczarki 250 g
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
majonez 2 łyżki
ketchup 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na grubym cieście

Do ciasta na racuchy dodać rozkruszone drożdże, wodę, sól, olej i mąkę i wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Na blachę wysmarowaną olejem rozłożyć jeszcze raz wyrobione ciasto i ponownie odczekać, aż wyrośnie.
W międzyczasie podsmażyć cebulę, czosnek i pieczarki.
Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojony boczek i kiełbasę.
Doprawić do smaku.
Ser zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiec ciasto 15 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika posmarować majonezem zmieszanym z ketchupem.
Na ciasto wyłożyć farsz, posypać startym serem. Piekarnik podgrzać do 200 stopni, wstawić pizzę do piekarnika z zapiekać 15-20 minut.
Pizzę podawać polaną ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 01.05.2013 22:14
Grube ciasto i dużo sera - tak musi być dla mnie
rjustysia 16.02.2012 12:08
Muszę taką przygotować :)
pigila
pigila 31.01.2012 17:06
super
PaniMISIOWA 01.12.2011 09:41
pycha!!!
Anna141
Anna141 15.06.2011 08:42
fajny przepis
darus 02.02.2011 15:35
super pycha
ZEWA 19.01.2011 12:48
pycha, pycha
agnieszka189 19.01.2011 11:31
mama nam zawsze robiła taką pizzę na grubym cieście, pycha
banditka 13.09.2010 09:32
bardzo apetycznie wyglada :)
Malinka 09.08.2010 22:26
Mniam, musi być pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak