Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na cieście pszenno - krupczatkowym Zewy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki główne

mąka pszenna 250 g typ 500
mąka krupczatka 250 g
drożdże świeże 25 g
woda ciepła 1,5 szk
olej rzepakowy 1/4 szk
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

Dodatkowo

ketchup pikantny 1/2 szk
pomidory 2 szt
kukurydza w puszce 1/3 puszka
parówki cienkie 5 szt
ser żółty 100 g
zioła 4 szczypty

Porada

dajemy zioła włoskie lub prowansalskie

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cieście pszenno - krupczatkowym Zewy


W misce mieszać drożdże z cukrem tak długo aż będą płynne.
Następnie wlać wodę i olej, dodać sól i wymieszać.
Wsypać obie mąki, wyrobić ciasto i zostawić je do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ponownie wyrobić, podzielić na dwie części, rozłożyć na dwie blaszki.
Ciasto posmarować ketchupem a na nie rozłożyć pokrojone pomidory, parówki i posypać kukurydzą odsączoną z zalewy.
Na koniec posypać startym serem i ziołami włoskimi ( można dodać również inne dodatki )
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
Pizzę podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak