Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na cieńkim spodzie.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
drożdże 50 gram
mleko 2% 250 ml
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

Dodatki

pieczarki 70 dag
szynka konserwowa
papryka czerwona 2 sztuki
cebula czerwona 2-3 sztuki
sos pomidorowy do posmarowania
ser tarty 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cieńkim spodzie.

Kroki postępowania

1
Najpierw rozgniatamy drożdże w ciepłym mleku, i dodajemy 3 łyżki mąki. (można dodać odrobinę cukru - pół łyżeczki) Odstawiamy pod przykryciem na ok 15-20 min aż wyrosną.
Następnie przesiana mąkę z solą łączymy z rozczynem drożdżowym i zagniatamy.
Trzeba dobrze rozgnieść ciasto - jak jest twarde dodać odrobinę wody. Dodać oliwę i zagnieść jeszcze raz. Wyrobione ciasto odkładamy na ok 10 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i ułożyć na blaszce.
Krok 1 - Pizza na cieńkim spodzie. foto
2
Przygotowujemy sos pomidorowy. Ja użyłam Sos knorra, ponieważ świetnie pasuje, jest dość gęsty. Pieczarki możemy wcześniej usmażyć.
Cebule kroimy w krążki a paprykę w paski. Szynkę też lepiej pokroić w mniejsze kawałki.
Krok 2 - Pizza na cieńkim spodzie. foto
3
Na cieście kładziemy sos i pozostałe składniki. Na końcu posypujemy startym serem. Pieczemy w temp 200 stopni przez ok 15-20 min.
Smacznego ;)
Krok 3 - Pizza na cieńkim spodzie. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak