Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na cienkim spodzie z mąki orkiszowej

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka orkiszowa 250 gram
mleko 100 ml
drożdże 25 gram
sól 1/3 łyżeczki
cukier 1/3 łyżeczki
pieczarki 8 szt
papryka żółta 2/3 szt
ser mozarella 1 szt
sos pomidorowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cienkim spodzie z mąki orkiszowej

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru i dodajemy 1 czubatą łyżkę mąki, mieszamy, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy przez około 5 minut, zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut, po tym czasie ponownie wyrabiamy i przekładamy na blachę rozgniatając palcami aby ciasto zakryło całą powierzchnię blachy, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, po tym czasie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20-25 minut.
Upieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy ulubione składniki (u mnie pieczarki, papryka mozarella).
Ponownie pieczemy około 10-15 minut aby składniki były dobrze wypieczone a ser roztopiony.

Podajemy na gorąco.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

meg1984 01.07.2013 11:22
wygląda bardzo smacznie
Milena87 01.07.2013 10:49
uwielbiam pizze, ale z mą ki orkiszowej to jeszcze nie jadłam, trzeba spróbować
2milutka 01.07.2013 00:18
z takiej mąki jeszcze nie robiłam
aisoglam 30.06.2013 23:47
Fajna propozycja ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak