Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na cienkim kruchym otrębowym cieście

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
jajko 1
otręby 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
Dodatki:
papryka czerwona 1
pieczarki 5-6 szt
przecier pomidorowy 100 ml
szynka 3-4 plastry
mozzarella w kulce 2 op
cebula biała 1
przyprawy
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cienkim kruchym otrębowym cieście

Kroki postępowania

1
Do mąki dodaję otręby, suche drożdże (1op=7g), 0,5łyżeczki soli, jajko oraz oliwę (plus ok. 100-150ml wody) i wyrabiam dłońmi na gładkie ciasto. Pozostawiam na kilka minut, by lekko podrosło.
Krok 1 - Pizza na cienkim kruchym otrębowym cieście foto
2
Oczyszczone pieczarki podduszam razem z pokrojoną cebulą na łyżce oleju. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Pizza na cienkim kruchym otrębowym cieście foto
3
Ciasto wałkuję na bardzo cienki placek, ok.5mm grubości najlepiej na papierze do pieczenia wysypanym lekko kaszą manną. Dzięki temu ciasto zachowa chrupkość po upieczeniu i nie zaparuje od spodu.
Krok 3 - Pizza na cienkim kruchym otrębowym cieście foto
4
Ciasto smaruję cienką warstwą przecieru pomidorowego, na nim układam pokrojoną cienko połowę mozzarelli i posypuję oregano.
Krok 4 - Pizza na cienkim kruchym otrębowym cieście foto
5
Na ser wykładam duszone pieczarki, paski papryki, porwane na kawałki plastry szynki i pokrywam drugą warstwą sera.
Krok 5 - Pizza na cienkim kruchym otrębowym cieście foto
6
Rozgrzewam piekarnik. Następnie wyjmuję z niego rozgrzaną blachę, zsuwam pizzę na papierze na blachę i piekę ok. 15-20minut do momentu, aż brzegi pizzy będą złociste a ser w pełni roztopiony.

Upieczoną pizzę zdejmuję z papieru i przekładam na 3-4 minuty na kratkę, by ciasto nie zaparowało od spodu.
Krok 6 - Pizza na cienkim kruchym otrębowym cieście foto
7
Podaję pokrojoną w duże kwadraty lub trójkąty.
Krok 7 - Pizza na cienkim kruchym otrębowym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 03.08.2013 20:09
rewelacja - pyszności
Alex_M 02.02.2013 11:19
swietny pomysl!
adelajda 28.01.2013 20:04
smaczna i zdrowa
fotoviderek 18.01.2013 20:19
Oryginalna pizza. Nie dość, że dobra, to do tego zdrowa :) Pyszności dla podniebienia :)
Gracer 18.01.2013 20:09
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak