Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza mini z mozzarellą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
jajko 1 szt
zioła dalmatyńskie 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
woda 200 ml
drożdże 5 dag
olej 3 łyżki
kiełbasa szynkowa 8 plastrów
ser mozzarella 2 szt
sosem pomidorowo paprykowym 8 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza mini z mozzarellą

Kiełbasę szynkową kroimy w plastry. W rondelku mieszamy wodę z olejem i 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej,wsypujemy 1 łyżeczkę suszonych ziół dalmatyńskich, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym jeszcze chwilkę wyrabiamy. Blachę obsypujemy mąką, z ciasta robimy wałek i kroimy w plastry – wyszło 8 kawałków. Ciasto przekładamy na blachę i wałkujemy, tworząc owalne kształty. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowo-paprykowym, układamy plastry kiełbasy i po 3 plastry mozzarelli. Pizze wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, rozkładamy na talerze. Ja udekorowałam cytrynowym tymiankiem i papryczkami piri piri.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 07.10.2012 20:19
często robisz pizzy mini. Jest jakiś powód na którego wybierasz mini a nie zwykłe, duże pizze?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak