Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Margherita

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
sól 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 10 g
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Margherita

Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesypać na stolnicę, dodać wyrośnięte drożdże, sól, oraz oliwę z oliwek. Dodać ok. 100ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz by podwoiło swą objętość.

Farsz:
pomidor,
6 listków bazylii,
125 g sera mozarella,
łyżka ketchupu,
łyżka przecieru pomidorowego,
5 dag żółtego sera,
sól.

Ciasto rozwałkować na kształt koła, wylepić nim natłuszczoną okrągłą formę do pizzy. Ketchup zmieszać z przecierem, rozsmarować na cieście. Pomidora umyć, pokroić w plastry i ułożyć na cieście, tak, by po pokrojeniu, na każdej porcji był jeden plaster pomidora. Oprószyć lekko solą. Posypać posiekaną bazylią. Mozarellę pokroić w plastry, rozłożyć na pizzy, na koniec posypać starty żółty ser. Piec ok. 25 min w temp. ok. 200st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 24.11.2013 23:19
bardzo lubię domową pizze
Łucja 23.11.2013 22:44
mniam! uwielbiam domową pizzę :)
Adamorek 23.11.2013 18:07
dobra pizza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak