Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza marchewkowa z patelni

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 2 dag
sól 1 łyżeczka
cukier 0,5 łyżeczki
woda ciepła 200 ml
olej rzepakowy 2 łyżki
marchewka 10-15 dag
oregano 1 łyżka
cebula podsmażona 2 łyżki

Dodatki

boczek wędzony 15 dag
pieczarki 20-25 dag
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
ketchup 2-3 łyżki
ser żółty starty 5-8 dag
ser mozarella 25 dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza marchewkowa z patelni

Kroki postępowania

1
Pokruszone drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą. Wlać do miski z mąką, wyrobić, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 1 - Pizza marchewkowa z patelni  foto
2
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, olej, startą na grubej tarce marchewkę, smażoną cebulę i oregano, wyrobić.
Krok 2 - Pizza marchewkowa z patelni  foto
3
Ciasto podzielić na dwie części i uformować 2 krążki o średnicy 28 cm, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia patelnię, przykryć i odłożyć na 10 minut.
Krok 3 - Pizza marchewkowa z patelni  foto
5
Boczek pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, odparować, przyprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Pizza marchewkowa z patelni  foto
6
Krążki ciasta posmarować ketchupem, posypać żółtym serem, wyłożyć pieczarki i boczek.
Krok 5 - Pizza marchewkowa z patelni  foto
7
Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli. Patelnię przykryć pokrywką, włożyć na duży palnik, włączyć najmniejszy płomień i piec około 18-20 minut.
Krok 6 - Pizza marchewkowa z patelni  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 30.06.2017 10:24
ciekawa propozycja
anka1988 28.06.2017 15:58
fajna pizza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak