Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza inaczej czyli calzone

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 400 gram
cukier 1 łyżki
masło 6 dkg
mleko 200 ml
drożdże 3 dkg
olej 3 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza inaczej czyli calzone

Mąkę przesiać ,wymieszać z solą i cukrem.masło miękkie dodać do mąki .w ciepłym mleku rozpuścić
drożdże z łyżką mąki i z oliwą dodać do mąki z masłem ;dodać żółtko
ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na 20 min. Do wyrośnięcia.

FARSZ:
2 pomidory
8 plasterków /grubszych / szynki
4 duże pieczarki
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki koncentratu pomid.
Oliwki 8 szt./pokrojone w plastry/
bazylia do smaku
15 dkg.mozzarelli
15 dkg.sera morskiego
olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę ,posolić i popieprzyć , przesmażyć na maśle .pieczarki pokroić w grubsze plastry ,zalać wrzątkiem na 2 min. Posolic i dodać odrobinę soku z cytryny.odcedzić.do cebuli dodać pieczarki,pokrojoną w kostkę szynkę ,pomidory,koncentrat -podgrzać do zagotowania ;oliwki,bazylię.doprawić do smaku .przestudzić .ser pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia .
Z ciasta wykroić 3 części .rozwałkować każdą na kształt koła.nałożyć farsz.złożyć na pół,formując duzy pieróg.dobrze zlepic brzegi ,posmarować oliwą i piec ok.20-25 min. W 200 c .
Calzone jest bardzo dobre -ciasto mięciutkie i kruche .przepyszne .jeść z ketchupem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 08.10.2012 15:53
też taką lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak