Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Farmera

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
drożdże świeże 4 dag
woda ciepła 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
cukier 1 łyżeczka
kiełbasa wiejska 15-20 dag
cebula biała 1 sztuka
ogórki konserwowe 2-3 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka (mała)
kukurydza w puszce 1/2 puszki
ser żółty 15 dag
pieczarki 20 dag
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat ok. 1/2 łyżeczki
sól do smaku
masło 1-2 łyżki

Porada

Z tego przepisu wychodzą dwie dosyć duże pizze. Dzięki temu można je zrobić w dwóch różnych wersjach smakowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Farmera

Kroki postępowania

1
Wlewam do miski lekko ciepłą wodę, wkruszam drożdże, dodaję cukier oraz 1 łyżkę mąki - lekko mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pizza Farmera foto
2
Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję sól, olej oraz wyrośnięty rozczyn - wyrabiam ciasto ( w razie potrzeby można dolać trochę więcej ciepłej wody).
Krok 2 - Pizza Farmera foto
3
Ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pizza Farmera foto
4
Ciasto podwoi objętość. Dzielę je na pół (wystarczy na dwie pizze, które najczęściej robię w dwóch smakach). Jedną część ciasta przekładam na oprószoną mąką - stolnicę i wyrabiając rozciągam na kształt koła, do pożądanej wielkości.
Krok 4 - Pizza Farmera foto
5
Na spodzie ciasta rozsmarowuję koncentrat pomidorowy i rozrzucam pokrojoną kiełbaskę (u mnie wiejska i kilka plastrów żywieckiej - akurat została).
Krok 5 - Pizza Farmera foto
6
Pieczarki podsmażam na łyżce masła, dodaję zioła prowansalskie, majeranek i po odparowaniu płynu - sól. Ostudzone przekładam na pizzę i równomiernie rozprowadzam. Kukurydzę z puszki odcedzam, rozsypuję na pieczarkach. Cebulę kroję w krążki i układam na pizzy. Ogórki konserwowe kroję w drobną kosteczkę, paprykę w słupki - rozrzucam po całości. Wszystko posypuję jeszcze odrobiną ziół prowansalskich.
Krok 6 - Pizza Farmera foto
7
Gotową pizzę posypuję startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym i wstawiam do piekarnika w temp. 150st. C, aż będzie gotowa (blachę wykładam papierem do pieczenia, aby spód nie przypiekł się zbyt szybko).
Krok 7 - Pizza Farmera foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.01.2017 15:03
bardzo dobra
Krystyna32 18.01.2017 08:00
smaczna pizza
KuchniaMagdaLeny 17.01.2017 23:59
Ale pyszna pizza!
wwwiolka 17.01.2017 22:47
Bardzo fajny przepis.
bertpvd 17.01.2017 22:15
pyszna pizza
Krzysztof15 17.01.2017 21:11
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak