Pizza domowa (krucha)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • drożdże

    10 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • pomidory

    1 szt
  • ser mozarella

    100 g
  • miód

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • bazylia

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w 100 g wody, dodać miód
Dodać mąkę i oliwę (2 łyżki), wymieszać i ugnieść na miękkie ciasto
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkować cienko ciasto.
Rozlać oliwę na blasze i polożyc pizzę.
Dodać na górę pomidory w plastrach lub w formie sosu ( pokrojone w małą kostkę pomidory bez ziaren z czosnkiem i bazylią gotować chwilę na patelni do zgęstnienia, przecedzić przez sitko ugniatając łyżką)
Dodać mozzarellę
Rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury jaka da radę i piec (u mnie 250 st C na 14 minut)
Przed podaniem rozkruszyć bazylię na wierzchu ( pieczona razem z pizzą będzie trochę sucha, chyba, że damy ją pod sos i ser)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
polly66 22.06.2011 22:15
miód? o! proszę, coś nowego ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat