Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza domowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 1/2 kostki
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta
mleko ciepłe 1 szklanka
jajko 1
mąka pszenna

Sos

majonez
keczup
musztarda
oregano

Na wierzch

kiełbasa
ser żółty 1/2 kostki
papryka 1
cebula 1
kukurydza 1/2 puszki
seler ze słoika

Porada

Na ciasto możemy kłaść warzywa ze słoiczka, świeże, różne wędliny. Do sosu możemy wycisnąć także ząbek czosnku.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza domowa

Robimy rozczyn: drożdże rozgniatamy z cukrem aż zrobią się płynne. Dodajemy sól i ciepłe mleko, trochę mąki. Mieszamy. Następnie jajko, mąkę tak, aby zagnieść ciasto. Rozwałkowujemy i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Robimy sos. W miseczce mieszamy keczup z majonezem w stosunku 1:1. Dodajemy ok. 1 łyżeczkę musztardy ( wg uznania ) oraz oregano. Wszystko mieszamy.
Ser trzemy na tartce. Warzywa, kiełbaskę kroimy w kostkę lub paski. Układamy na cieście z sosem. Dodajemy kukurydzę. Seler odsączamy i rozkładamy na warzywach ( ile kto lubi ). Wszystko przykrywamy startym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut aż spód i brzegi ciasta się ładnie zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak