Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

( z podanych proporcji wychodzi 4 pizze) Ciasto

mąka pełnoziarnista 500 g
kasza manna 200 g
olej 4 łyżki
woda letnia 1 szklanka

Zaczyn

drożdże świeże 20 g.
woda letnia 200 ml
mąka pełnoziarnista 4 łyżki
cukier 1 łyżeczka

Sos

przecier pomidorowy 1/2 szklanki
sos chili 3 łyżki

Dodatki

ser żółty
salami pikantne
kukurydza w puszce
papryczka chili
papryczki jalapeno
papryka czerwona
cebula biała

Porada

Bardzo pikantna , dla amatorów ostrych smaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Drożdże wkruszamy do miski , mieszamy z wodą oraz mąką do powstania jednolitej masy gęstości kwaśnej śmietany ew. dosypujemy mąki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną foto
2
Ciasto: Mąkę mieszamy z kaszą manną oraz solą , dodajemy zaczyn , olej oraz wodę.
Krok 2 - Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną foto
3
Wyrabiamy ciasto do momentu aż stanie się gładkie i jednolite.
Odstawiamy w ciepłe miejsce , przykryte bawełnianą ściereczką na 1 h.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Krok 3 - Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną foto
4
Gotowe ponownie chwilę wyrabiamy , dzielimy na 4 części.
Krok 4 - Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną foto
5
Blat oprószamy mąką , rozwałkujemy placki o grubości 1 cm.
Boki zawijamy do góry.
Krok 5 - Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną foto
6
Dodatki:kukurydzę oraz paprykę jalapeno odsączamy z zalewy.
Paprykę kroimy w cienkie paski ,chili oraz cebulę w plasterki.
Placki smarujemy sosem przygotowanym z przecieru pomidorowego i sosu chili.
Krok 6 - Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną foto
7
Posypujemy obficie serem żółtym , układamy plastry salami.
Następnie wykładamy kukurydzę , wszystkie papryki i cebulę.
Ponownie oprószamy odrobiną sera żółtego.
Pizze pieczemy przez 25-30 min.w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podajemy pokrojoną w trójkątne kawałki.
Krok 7 - Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 23.09.2015 13:21
OJ tak wyszło diabelsko , my także tak lubimy a spód całkiem inny od tradycyjnych :)
Pani Domu 16.09.2015 10:13
diabelsko smacznie
norweska20 15.09.2015 23:43
chętnie bym zjadła
Renataj 15.09.2015 20:10
Pikantna ? czyli w sam raz dla mnie:)
Wiktoria29 15.09.2015 19:53
fany pomysł na spód
bogusia 82 15.09.2015 19:49
pyszna pizza:)
gosia561 15.09.2015 18:53
ale smacyna pzcha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak