Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Clauditta

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 25 g
woda 1.5 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
oliwa 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 5 łyżeczek
pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
pieczarki 200 g
mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
pomidor 1 sztuka
ser mozarella wiórki 500 g
cebula biała 1 sztuka
czosnek 3 zabki
bazylia 6 listków
owoce morza 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Clauditta

Drożdże rozpuścić w przegotowanej ciepłej wodzie i odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać przez sitko, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlewamy rozczyn drożdżowy, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto musimy bardzo dobrze wyrobić (początkowo bardzo przykleja się do dłoni), umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i owinąć w koc i pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godzinkę).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Z nich należy uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. (na posmarowaną masłem blaszkę położyłam papier do pieczenia)
Na spód wyłożyć sos pomidorowy, oraz ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC), choć ja dzisiaj piekłam trochę dłużej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.

*- sos pomidorowy - pomidory z puszki wymieszane z koncentratem pomidorowym wraz z posiekaną bazylią,
**- mielone mięso - uprzednio usmażonego na patelni z chili oraz czosnkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 04.04.2013 20:57
zapowiada się i wygląda smakowicie
Bernadeta1 04.04.2013 20:37
mięso mielone i pieczarki,pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak