Pizza chiński smok

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    400 g
  • woda

    200 ml
  • oliwa

    1,5 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • papryka konserwowa

  • piersi z kurczaka

    2
  • przyprawa chińska

  • ketchup

  • drożdże suche

    1,5 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć przyprawą chińską i usmażyć na patelni.

Do miski wsypać mąkę. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do mąki. Dodać sól, oliwę i ręką wyrobić ciasto. Gdy już będzie gładkie, przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować placek i posmarować ketchupem.

Na spodzie do pizzy równomiernie rozprowadzić ketchup i bazylię&chili (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, pokrojoną paprykę konserwową i kurczaka.

Piec na środkowej półce w piekarniku z termoobiegiem i grzaniem od dołu w temperaturze 180˚C przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 06.03.2013 09:36
bardzo lubię domowe pizze :)
beniaminek 05.03.2013 21:37
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat