Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza chiński smok

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
woda 200 ml
oliwa 1,5 łyżki
sól 1 łyżeczka
papryka konserwowa
piersi z kurczaka 2
przyprawa chińska
ketchup
drożdże suche 1,5 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza chiński smok

Kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć przyprawą chińską i usmażyć na patelni.

Do miski wsypać mąkę. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do mąki. Dodać sól, oliwę i ręką wyrobić ciasto. Gdy już będzie gładkie, przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować placek i posmarować ketchupem.

Na spodzie do pizzy równomiernie rozprowadzić ketchup i bazylię&chili (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, pokrojoną paprykę konserwową i kurczaka.

Piec na środkowej półce w piekarniku z termoobiegiem i grzaniem od dołu w temperaturze 180˚C przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 06.03.2013 09:36
bardzo lubię domowe pizze :)
beniaminek 05.03.2013 21:37
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak