Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Pizza capricciosa wg Piotra Ogińskiego

5.0
(279)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Co powiecie na pyszną, domową pizzę z pieczarkami i szynką. W przepisie znajdziecie składniki na idealny sos pomidorowy i sprawdzone ciasto na pizzę. To ciasto możecie wykorzystać do zrobienia calzone. Sprawdźcie!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna typ 500 500 gramów
cukier 1 łyżeczka
mleko 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
woda 200 mililitrów
drożdże suche 4 gramy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 500 do podsypywania

Sos:

passata pomidorowa 250 mililitrów
czosnek 2 ząbki
oliwa 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat 2 łyżeczki

Dodatki:

mozzarella 75 gramów
cebula 1/3 sztuki
szynka 2 plastry
pieczarki 50 gramów
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
sos pomidorowy 50 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pizza capricciosa wg Piotra Ogińskiego

Klasyk kuchni włoskiej - pizza capriciossa. Cienki spód z ciasta na pizzę, a na to dodatki - obowiązkowo szynka, mozzarella, pieczarki, a także pomidory.

Uniwersalna w smaku, podana na stół znika w błyskawicznym tempie, smakuje małym i dużym. To, jak skusisz się i ją przygotujesz w domu?

Składniki na ciasto mieszamy w misce, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto rośnie, do passaty dodajemy czosnek, cukier, oliwę oraz przyprawę do makaronu i dokładnie mieszamy. Składniki kroimy na kawałki wygodne do jedzenia, przy czym pieczarki posypujemy solą oraz pieprzem, żeby puściły wodę.

Kiedy ciasto wyrosło, podsypujemy je łyżką mąki, wyciągamy na blat, wyrabiamy przez 1-2 minuty po czym formujemy placek, który przekładamy na spód foremki do ciasta.

Tak przygotowany spód smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy dodatki, posypujemy oregano oraz świeżym tymiankiem.

Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do maksimum, opcja góra-dół, na samym spodzie piekarnika przez ok. 7-10 minut.

Smacznego!

Jeśli smakowało Wam ciasto, zróbcie z niego inną wersję pizzy, czyli calzone.

 

Zakręcone pizzerinki to świetny pomysł na przekąskę, którą można spałaszować również na zimno!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kreola 19.02.2023 16:52
KA_MI_LA_11 dokladnie cos w tych proporcjach jest nie tak. Wlasnie robilam ciasto i luzne nie wyszlo, wrecz mocno zbite.
Ka_mi_la_11 07.06.2020 18:37
Te ciasto nigdy nie wychodzi takie luźne i "mokre". Zawsze w tych proporcjach jest wręcz suche... Sprawdźcie dokładne proporcje. Po zrobieniu pizzy jest dobre, ale nie jest takie łatwe do wyrabiania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak